top of page
IMG_1518 2.jpeg

Frank Grevenboer

Grevenboer is een tandem van twee Nederlandse kunstenaars, die naast individueel werk, de handen ineen hebben geslagen voor gezamenlijke werkstukken. Aanvankelijk voor de duur van een project, maar uiteindelijke voor een duurzame relatie.

Deze samenwerking laat schilders zien die glijdend, schurend en botsend tot resultaat komen ; vooral acryl op doek en ondersteunend met andere media, zoals krijt en inkt. Het werk varieert van middelgroot ( 60/60 ) tot groot formaat (240/120).

In Grevenboer zijn beide kunstenaars met hun eigen persoonlijke kwaliteiten zichtbaar gebleven. Er is niet een kunstmatig streven om te komen tot een pure synthese waarbij ieders aandeel slechts ten dienste staat van het grote geheel. Daarmee zou eigenheid teloor gaan en zouden ook de rafelranden en het schuren tegen elkaar niet meer zichtbaar zijn. Omdat het concept van elkaar ruimte bieden permanent aanwezig is, verloopt het proces elke keer weer anders en pakt het resultaat vaak verrassend uit.

Grote monochrome vlakken geboren uit een abstract idee, naast figuratieve en herkenbare vormen in een tafereel dat verwijst naar een anekdotisch beeld. Abstractie en realisme treffen elkaar op het doek.
Grevenboer voelt zich thuis bij contemporaine stromingen en kunstenaars. Dat betekent niet dat de kunstenaars zich niet ook schatplichtig voelen aan de eerbiedwaardige oude garde. Grevenboer laat zich dan ook veelvuldig inspireren in kleurgebruik en vormentaal door kunstenaars en stromingen uit het verleden. De aanleiding komt echter uit het dagelijks leven, de krant, het nieuws, een stuk tekst.

De voorliefde voor de middeleeuwse wereld en voor pastorale landschappen geeft soms een religieuze component aan het werk. Een zo'n ogenschijnlijk vroom en harmonieus uitgaanspunt maakt niet dat een kunstwerk van Grevenboer wordt gerealiseerd zonder strijd. En dat is zichtbaar in het resultaat.

De huidige werken zijn voornamelijk afkomstig van het project Ithanka. Daartoe is gebruik gemaakt van het gedicht ''Ithanka" van Konstantin Kavafis, een vroeg 20ste eeuwse Griekse dichter die woonachtig was in Alexandrië. De essentie van het gedicht is door Grevenboer vertaald in verf en heeft zo'n twaalf werken opgeleverd.
In de galerie wordt daarnaast een kleine variatie aan ander werk getoond.


 

IMG_1518 2.jpeg
bottom of page